Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Johannes_van_het_Kruis'

Johannes van het Kruis

Dossier Sint Jan van het Kruis is vooral bekend geworden door zijn beschrijving van ‘de donkere nacht van de ziel’ en zijn beroemde gedicht hierover. Daarnaast was hij samen met Teresa van Avila de hervormer van de geschoeide karmelietenorde: hij was de eerste mannelijke ongeschoeide karmeliet. Zijn hervormingswerk leidde tot een gevangenschap die hem op haar beurt inspireerde bij het schrijven van vele mystieke gedichten en commentaren over het lijden, de liefde en het... Lees verder »

Johannes van het Kruis in Encyclopedie Katholicisme

Dossieritem Korte biografie van Jan van het Kruis in de online encyclopedie via RKK.nl. ... Lees verder »

Meester Eckhart en het goddelijk leven van de mens

Dossieritem Frans Maas, ‘Meester Eckhart en het goddelijk leven van de mens’ in: Hein Blommestijn en Frans Maas, Kruispunten in de mystieke traditie. Tekst en context van Meester Eckhart, Jan van Ruusbroec, Teresa van Avila en Johannes van het Kruis , pp. 21-78, Den Haag: Meinema, 1990. ... Lees verder »

Het Spanje van Johannes van het Kruis

Dossieritem ‘Het Spanje van Johannes van het Kruis’ door Pancraas Martens OCD op www.karmel.be... Lees verder »

Paus: 'Johannes van het Kruis wijst weg naar volle geestelijke wasdom'

Nieuwsitem "Menselijke inspanning kan slechte gewoontes enkel binnen de perken houden, maar niet uitroeien. Goddelijk ingrijpen is noodzakelijk om de mens te bevrijden van ongebreidelde gehechtheid aan materie." Dat zei paus Benedictus XVI woensdag tijdens de algemene audiëntie in de Paulus VI Hal in een beschouwing over leven en werk van de Spaanse heilige karmeliet Johannes van het Kruis (1542-1591). Deze mysticus werd in 1926 door Pius XI uitgeroepen tot kerkleraar. "Een vaak terugkerend onderwerp... Lees verder »

Apostolische brief van paus Johannes Paulus II over Jan van het Kruis, 14 december 1990

Dossieritem Apostolische brief van paus Johannes Paulus II over Jan van het Kruis, 14 december 1990 ... Lees verder »

Dossieritem Hein Blommestijn en Frans Maas, Kruispunten in de mystieke traditie: tekst en context van Meester Eckhart, Jan van Ruusbroec, Teresa van Avila en Johannes van het Kruis , ’s-Gravenhage: Meinema, 1990. ... Lees verder »

‘De Christus van de H. Johannes van het Kruis’ van Salvador Dalí

Dossieritem Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Christus_van_de_Heilige_Johannes_van_het_kruis

Schilderij (olieverf, 1951) van de kruisiging door de surrealist Salvador Dalí. Het is een voorstelling van Jezus Christus hangend aan een kruis van bovenaf gezien in een donkere lucht, zwevend boven het water compleet met boot en vissers. Het is het landschap van de baai van Port Lligat (Catalonië), een landschap dat Dalí vaker heeft gebruikt in zijn werken. Hoewel... Lees verder »

Homilie van paus Johannes Paulus II over Jan van het Kruis, 4 november 1982

Dossieritem Homilie van paus Johannes Paulus II over Jan van het Kruis, in een woorddienst in Segovia ter ere van Jan van het Kruis, tijdens een apostolische reis in Spanje, 4 november 1982 ... Lees verder »

'De Heilige Drie-eenheid' van Tommaso Masaccio

Dossieritem Dit fresco is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het perspectieftekenen omdat Masaccio hier als eerste schilder het lineair perspectief (uitgevonden door de architect Brunelleschi) toepaste. Hierdoor wordt de blik van de toeschouwer ver de diepte in getrokken. Op het fresco zijn de Vader (achter Jezus aan het kruis), de Zoon (aan het kruis) en de Heilige Geest (als duif boven het hoofd van Jezus) afgebeeld, alsmede Maria en Johannes onder het... Lees verder »