Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Ecologische theologie » wetenschappelijke artikelen » ‘Een ongemakkelijke goedheid. Theologische reflecties bij de global warming’

‘Een ongemakkelijke goedheid. Theologische reflecties bij de global warming’

Nico den Bok, ‘Een ongemakkelijke goedheid. Theologische reflecties bij de global warming’, in: Theologisch Debat 1-2009, p. 4-11.
Dr. Nico den Bok was predikant in Den Haag en Bilthoven; hij is secretaris van de Stichting Heruitgave Oudere Ethische Theologie en mede-initiator en theologisch adviseur van de Utrechtse Studiedagen.

De worsteling van gelovigen met natuurrampspoed krijgt een eigen karakter als mensen een aandeel aan de rampspoed hebben. Tussen een deel van de schepping, dat zich met dodelijke kracht op mensen stort, en de Schepper, die naar christelijke overtuiging een goede God is, staat dan nog een derde partij: de mens, geconfronteerd met grotendeels onvoorziene gevolgen van zijn daden.

Nico den Bok wil in dit artikel enkele theologische reflecties bieden over deze eigen categorie natuurrampen. Hij begint met een herkenning in de Bijbel en een Bijbelse en klassiek theologische gedachte over de natuur en natuurwetten, die voor veel moderne christenen tamelijk vreemd geworden is. In de tweede paragraaf komt hij tot twee existentiële vragen, die zowel binnen als buiten de kerk leven en die niet alleen een intellectueel verantwoorde, maar ook een breder toegankelijke bespreking verdienen. Moeten dergelijke natuurrampen als straf van God gezien worden? In de derde paragraaf vraagt hij zich af: wat doet God bij rampspoed van deze aard? Tot slot vat hij de gevonden antwoorden samen.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download