Over WikipediaBij het raadplegen van de website van Wikipedia is het van belang in het achterhoofd te houden dat het hier een ‘open’ encyclopedie betreft. Concreet betekent dit dat de artikelen van Wikipedia in principe door alle gebruikers te wijzigen zijn. Artikelen zijn dan ook niet van de hand van een auteur, maar zijn een lappendeken van stukjes tekst geschreven door verschillende mensen. Enerzijds betekent dit dat artikelen vaak goed bijgehouden worden en dat er meer onderwerpen behandeld worden dan in enig andere online encyclopedie. Anderzijds wil dit wel zeggen dat artikelen op Wikipedia vaak niet als academische bron aanvaard worden; ze zijn te veranderlijk en het ‘verborgen auteurschap’ is flinke aanslag op de betrouwbaarheid. Wikipedia-artikelen zijn wel vaak een goede start om een nieuw onderwerp te benaderen en vrijwel altijd wordt er verwezen naar (meer traditionele) bronnen die wel betrouwbaar zijn.
Over het lemma ChasubleDit Engelstalige Wikipedia-artikel is van geringe omvang. Naast de geschiedenis van de kazuifel gaat het inhoudelijk in op het verschil tussen de verschillende vormen van kazuifels, zoals de 'bel' en de 'vioolkist'. Ook wordt aandacht besteed aan het gebruik van de verschillende vormen na het Tweede Vaticaans concilie en de associaties die dat oplevert. Zo zou het gebruik van rijkelijk versierde kazuifels in sommige instanties kunnen duiden op een zeker traditionalisme of een zelfs een negatieve receptie van de veranderingen die zijn doorgevoerd naar aanleiding van Vaticanum II. Het artikel bevat helaas geen literatuurlijst.
Over het lemma DalmaticDit Engelstalige Wikipedia-artikel is omvangrijker dan haar Duits- en Nederlandstalige evenbeelden. En toch is de hoeveelheid informatie beperkt: de geschiedenis van de dalmatiek als liturgisch gewaad wordt besproken, alsmede het gebruik binnen de Rooms Katholieke Kerk en de Oosters Orthodoxe kerken. Een literatuurlijst ontbreekt. Hoewel het hier om een recent artikel gaat, wordt niet inhoudelijk ingegaan op de veranderingen die Vaticanum II met zich mee bracht aangaande het ambt van permanent diaken. Wat dat betreft kunt u net zo goed het artikel op de Catholic Encyclopedia raadplegen.
Over het lemma Stole (vestment)Het Engelstalige Wikipedia-artikel geeft inhoudelijk veel meer informatie dan de Duits- en Nederlandstalige artikelen. Er wordt aandacht besteed aan het gebruik van de stola in de Rooms Katholieke Kerk, maar ook het gebruik in de Protestantse, de Anglicaanse en de Oosters Orthodoxe tradities komt aan bod. Daarnaast wordt ingegaan op de herkomst en de symboliek van dit parament. Er wordt zelfs aandacht besteed aan het gebruik van de stola tijdens de kroningsceremonie van de Britse monarch. Een uiterst goede inleiding voor dit onderwerp.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Chasuble' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Dalmatic' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Stole' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Mitre' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Tiara' online.