Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Christus in Seebüll. Een ontmoeting met Emil Nolde - expressionisme en religieuze kunst’

‘Christus in Seebüll. Een ontmoeting met Emil Nolde - expressionisme en religieuze kunst’

Alfred C. Bronswijk, ‘Christus in Seebüll. Een ontmoeting met Emil Nolde - expressionisme en religieuze kunst’, in: Theologisch Debat 3-2007, p. 46-52.
Drs. Alfred C. Bronswijk (1942), theoloog en publicist, schreef naast poëzie diverse wer- ken op het terrein van kunst en symboliek, o.a. het handboek ‘Christelijke Symbolen van A tot Z’ (Boekencentrum Zoetermeer, 2006) en wijdt zicht momenteel aan een onderzoek naar de religiositeit in het Duits Expressionisme.

De kunstenaar Emil Nolde werd geboren in Nolde en verhuisde later naar Seebüll, een gehucht tussen wind en wad in het Duitse hoge noorden. Hier werd in 1946 door Nolde een museum gesticht, dat na zijn dood in 1956 een Emil Nolde-museum werd. Hier hangt het expressionistische veelluik ‘Het leven van Christus’ uit 1912, dat bestaat uit tweemaal vier panelen en een groot middenpaneel met daarop de kruisiging. De zijpanelen vertellen het verhaal van de geboorte en het leven van Christus.

Critici hadden indertijd grote bedenkingen bij de kwaliteit van het werk en de christelijke pers was uiterst afwijzend: het was ongehoord om met het heiligste en hoogste kleurige experimenten uit te halen en er werd gesproken van platheid en godslastering. Het veelluik was ook het allergrootste mikpunt van spot op de nationaal-socialistische hetze-tentoonstelling ‘Entartete Kunst’ in 1937. 

Nolde is echter zijn eigen weg gegaan en daardoor is volgens Bronswijk zijn veelluik niet gestort op de grote afvalberg van de christelijke clichés, die hun tijd niet overleven, maar hangt het nog steeds in Seebüll als een vraag- en een uitroepteken bij elke discussie rond beeldende kunst en religieuze expressie.

Het artikel is een ode van Alfred Bronswijk aan de kunstenaar, die, zoals Emil Nolde, bereid is vorm en expressie te geven aan zijn/haar authentieke individuele religieuze beleving.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.



Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download