Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘De PKN – een ‘prote-lieke’ kerk’

‘De PKN – een ‘prote-lieke’ kerk’

Hans Kronenburg, ‘De PKN – een ‘prote-lieke’ kerk’, in: Theologisch Debat 1-2008, p. 31-37.
Dr. J. Kronenburg (1936) is emeritus-predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. In 2003 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Episcopus Oecumenicus. Bouwstenen voor een theologie van het bisschopsambt in een verenigde reformatorische kerk (IIMO Research Publications 62), Zoetermeer 2003.

In dit artikel wil Kronenburg  aandacht vragen voor het feit dat de Protestantse Kerk in Nederland niet alleen protestant is, maar ook katholiek. De PKN is immers een onderdeel van de catholica, of breder – in de woorden van Van Ruler – dat de reformatie slechts een moment is in de traditie van de catholica.

De auteur waarschuwt dat het katholiciteitsbesef – d.w.z. het besef dat we alleen maar kerk kunnen zijn ‘in verbondenheid met de kerk van alle tijden en alle plaatsen’ – dreigt weg te zakken. Hij stelt dat er in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme gelukkig steeds theologen geweest die de katholiciteit hoog in het vaandel hadden en die als ‘kerkvaders’ van de Protestantse Kerk in Nederland mogen gelden – te beginnen in de zestiende eeuw met Luther, Melanchthon en Calvijn, via Voetius, J.H. Gunning Jr en H. Bavinck naar de twintigste eeuw met O. Noordmans, G. van der Leeuw, G.C. Berkouwer, J.M. Gerritsen, A. A. van Ruler, W.A. Tukker, H. Berkhof, W. Aalders en C.W. Mönnich.

Hij besluit met de woorden: ‘We kunnen de kerkgeschiedenis van de afgelopen 500 jaar niet ongedaan maken, maar ‘we’ – en dan bedoel ik zowel de ecclesia catholica romana als de ecclesia catholica reformata - kunnen wel terugkeren van onze dwaalwegen en ons bekeren tot het Hoofd van de ene wereldwijde ecclesia catholica: Christus – om van Hém uit kritisch naar onze eigen traditie terug te kijken. Ik hoop dan ook dat het tot een echt kerkelijk gesprek zal komen over het katholiek gehalte van de PKN – tussen theologen, maar ook in de plaatselijke gemeente, in kerkenraden, classicale vergaderingen en werkgemeenschappen van predikanten – en waarom óók niet: in de synode. Immers het hart van de reformatie staan op het spel!’

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download