‘Icoon van de Oud-Testamentische Drievuldigheid’ (of ‘De gastvrijheid van Abraham’) van Andrej Roebljov, geschilderd tussen 1408 en 1425
Op deze wereldberoemde Russische icoon zien we de Heilige Drie-eenheid, Vader, Zoon en Geest, afgebeeld als drie engelen aan een tafel. Interessant is dat Andrej Roebljov deze icoon zó geschilderd heeft dat je eerst naar de Geest (rechts), dan naar de Zoon (midden, met het rode kleed aan) en dan naar de Vader (links) kijkt. De Geest en de Zoon hebben hun hoofd namelijk gericht naar de Vader. Hiermee lijkt de schilder te willen zeggen: ‘Eer aan de Vader door de Zoon en de Geest’.
Voor de betekenis van de afbeelding dienen we terug te gaan naar het verhaal in Genesis 18,1-15, waarin Abraham drie vreemdelingen ontvangt en te eten geeft, maar met wie hij echter praat als waren zij één persoon. Dit verhaal wordt in het christendom doorgaans geïnterpreteerd als getuigenis van het verschijnen en handelen van God als Drie-eenheid.
Op de icoon zien we ook de eik van Mamre, de plaats waar het Bijbelverhaal zich afspeelt, en de tent van Abraham in de woestijn afgebeeld. Met de kelk op tafel verwijst Roebljov naar de Eucharistie.
Over deze icoon en haar symboliek is zeer veel literatuur verschenen.