Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht ยป Paus van het jaar

Paus van het jaar

vrijdag 13 december 2013

Hij is de populairste paus van de moderne tijd. Door zijn warmte, eenvoud en charme heeft hij de harten van katholieken, maar ook van protestanten en niet-christenen gewonnen. Hij was al bijna 77 jaar oud toen hij de leiding kreeg over de rooms-katholieke kerk. Anders dan zijn geleerde en verheven voorganger ging zijn belangstelling uit tot ver buiten de r.k. kudde om het fundamentele lot van de mens in de moderne wereld te omvatten.

We hebben het hier over de man van het jaar. Om precies te zijn: 1962. De namen die in de vorige alinea moeten worden ingevuld, zijn dus niet die van Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI, maar die van Johannes XXIII en diens voorganger Pius XII.

Ook Johannes XXIII verraste de wereld door zijn openheid en spontaniteit. Hij nam het initiatief tot het Tweede Vaticaans Concilie dat de rooms-katholieke Kerk ingrijpend veranderde. Franciscus lijkt nu een volgende stap te gaan zetten met de reorganisatie van de curie. Een onderwerp dat, zo blijkt uit het artikel, ook in 1963 actueel was.

De tekst van de eerste alinea is ontleend aan een artikel uit de Leeuwarder Courant van 26 januari 1963, een van de vele kranten en tijdschriften die sinds kort beschikbaar zijn via Delpher.

Via Lucepedia zijn nog steeds beschikbaar de dossiers over
Johannes XXIII
en
Pius XII