__
Dit indrukwekkende 'Laatste Oordeel' van Rogier van der Weijden hangt nog altijd in het Hotel de Dieu-ziekenhuis in Beaune, waarvoor hij het tussen 1443 en 1451 schilderde in opdracht van Nicolas Rolin, de rijke en machtige kanselier van Filips de Goede, de hertog van Bourgondië, en zijn derde vrouw Guigone de Salins.
Om de zieken eraan te herinneren dat voor herstel van het lichaam een gezonde en zuivere geest noodzakelijk was, leek het hun blijkbaar raadzaam om in de ziekenzaal een schilderij met het Laatste Oordeel op te hangen, dat liet zien dat het verstandig is om met een zuiver geweten voorbereid te zijn op de Dag des Oordeels.
In de onderste laag staan de doden op uit hun graf. Hun zielen worden gewogen door de aartsengel Michaël, gekleed als diaken. Boven de aarde hangt de hemel, met een gouden achtergrond.
In het middenpaneel zien we zittend de gewonde, lijdende Christus en staand Michaël. Op de eerste ring om hen heen zitten links Maria en rechts Johannes de Doper (herkenbaar aan zijn kamelenharen kleding).
Op de tweede rij zitten de twaalf apostelen, met achter hen een paus, een koning, een monnik en rechts drie vrouwen.
De buitenste panelen tonen de plekken waar men na het oordeel terecht kon komen: het paradijs en de hel.
De engelen op de bovenste zijpanelen tonen symbolen uit de passie van Jezus: het kruis, de doornenkroon, de stok met de spons met zure wijn, de lans die in zijn zij werd gestoken, en de zuil waaraan hij gegeseld werd.
Bron: http://www.statenvertaling.net/kunst/grootbeeld/752.html
Bron: Tilburg School of Catholic Theology