Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Liturgische voorwerpen » online encyclopedieën » Liturgische voorwerpen in Wikipedia (DUI)

Liturgische voorwerpen in Wikipedia (DUI)



Over Wikipedia
Bij het raadplegen van de website van Wikipedia is het van belang in het achterhoofd te houden dat het hier een ‘open’ encyclopedie betreft. Concreet betekent dit dat de artikelen van Wikipedia in principe door alle gebruikers te wijzigen zijn. Artikelen zijn dan ook niet van de hand van een auteur, maar zijn een lappendeken van stukjes tekst geschreven door verschillende mensen. Enerzijds betekent dit dat artikelen vaak goed bijgehouden worden en dat er meer onderwerpen behandeld worden dan in enig andere online encyclopedie. Anderzijds wil dit wel zeggen dat artikelen op Wikipedia vaak niet als academische bron aanvaard worden; ze zijn te veranderlijk en het ‘verborgen auteurschap’ is flinke aanslag op de betrouwbaarheid. Wikipedia-artikelen zijn wel vaak een goede start om een nieuw onderwerp te benaderen en vrijwel altijd wordt er verwezen naar (meer traditionele) bronnen die wel betrouwbaar zijn.

Over het lemma Kasel (Gewand)
Het Duitstalige Wikipedia-artikel geeft, naast een korte inleiding over de geschiedenis van dit parament of liturgisch gewaad, afdoende informatie over het gebruik in de liturgie van vandaag de dag. Wat dat betreft is het een mooie aanvulling op het artikel in de Catholic Encyclopedia, dat vooral over de ontwikkelingsgeschiedenis van de kazuifel spreekt. De literatuurlijst verwijst naar Joseph Braun, de auteur van het artikel in de Catholic Encyclopedia, en naar het prachtige boek van Herbert Norris, een heruitgave uit 2002.

Over het lemma Dalmatik
Het Duitstalige Wikipedia-artikel over de dalmatica geeft inhoudelijk maar een fractie meer informatie dan het Nederlandstalige lemma. Naast de geschiedenis van de dalmatiek wordt ingegaan op het gebruik in de liturgie. Interessant is de vermelding dat vroeger bisschoppen die een Rooms titeldiaconaat toegewezen hadden gekregen, en die de paus tijdens de mis assisteerde, een dalmatiek droegen, en dat Paus Benedictus XVI dit gebruik weer heeft opgepakt. De literatuurlijst is interessant voor wie het Duits machtig is. Voor meer informatie moet toch weer naar het Engelstalige Wikipedia-artikel verwezen worden.

Over het lemma Stola (Liturgische Kleidung)
Het Duitstalige Wikipedia-artikel over de stola is een goede inleiding in de materie. Er wordt inhoudelijk ingegaan op de specifieke vorm van de stola en de verschillende manieren waarop deze door diaken, priester en bisschop gedragen kan worden. Tevens wordt een korte geschiedenis van dit parament gepresenteerd. Ook wordt er aandacht besteed aan het gebruik van de stola in de protestante tradities.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bekijk hier het lemma 'Kasel' online.
Externe link: Bekijk hier het lemma 'Dalmatik' online.
Externe link: Bekijk hier het lemma 'Stola' online.
Externe link: Bekijk hier het lemma 'Mitra' online.
Externe link: Bekijk hier het lemma 'Tiara' online.