Over WikipediaBij het raadplegen van de website van Wikipedia is het van belang in het achterhoofd te houden dat het hier een ‘open’ encyclopedie betreft. Concreet betekent dit dat de artikelen van Wikipedia in principe door alle gebruikers te wijzigen zijn. Artikelen zijn dan ook niet van de hand van een auteur, maar zijn een lappendeken van stukjes tekst geschreven door verschillende mensen. Enerzijds betekent dit dat artikelen vaak goed bijgehouden worden en dat er meer onderwerpen behandeld worden dan in enig andere online encyclopedie. Anderzijds wil dit wel zeggen dat artikelen op Wikipedia vaak niet als academische bron aanvaard worden; ze zijn te veranderlijk en het ‘verborgen auteurschap’ is flinke aanslag op de betrouwbaarheid. Wikipedia-artikelen zijn wel vaak een goede start om een nieuw onderwerp te benaderen en vrijwel altijd wordt er verwezen naar (meer traditionele) bronnen die wel betrouwbaar zijn.
Over het lemma KazuifelHet Nederlandstalige Wikipedia-artikel is enigszins teleurstellend. Op het eerste gezicht lijkt het van een respectabele omvang, maar bij nadere inspectie blijkt dat het merendeel van de tekst gewijd wordt aan de symboliek van de liturgische kleuren. Ook erg interessant, maar eigenlijk een afzonderlijk artikel waard, zodat hier wat meer over de kazuifel zelf gesproken zou kunnen worden. De behandeling van de geschiedenis van dit parament is minimaal, en hiervoor kunt u beter het artikel in de Catholic Encyclopedia raadplegen. De korte alinea over de verschillende modellen is vooral interessant vanwege de bijgevoegde illustratie van de verschillende vormen die de kazuifel kan aannemen. Bevat geen literatuurlijst of referenties.
Over het lemma Dalmatiek (liturgie)Het Nederlandstalige lemma over de dalmatiek als liturgisch gewaad is op dit moment belachelijk kort. Behalve dat de dalmatiek het kenmerkende kledingstuk voor de diaken is, en dat het zoveel op de tuniek lijkt dat deze twee vaak door elkaar worden gehaald, wordt hier bijna niets van waarde gezegd. Voor meer informatie over de geschiedenis en de symboliek van de dalmatiek kunt u beter het Engelstalige Wikipedia-artikel raadplegen.
Over het lemma Stola (liturgie)Het Nederlandstalige Wikipedia-artikel is wat anders van opzet dan bijvoorbeeld het Duitstalige artikel. Zoals wel vaker voorkomt in de Nederlandse Wiki wordt eerder een verzameling verwijzingen aangeboden dan een lopend verhaal. Dit artikel wijdt zich bijna uitsluitend op het gebruik in de Rooms Katholieke, de Oud Katholieke, en Anglicaanse tradities. Over het gebruik in de Protestantse en Oosters Orthodoxe tradities wordt met geen woord gerept.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Kazuifel' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Dalmatiek' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Stola' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Mijter' online.
Externe link:
Bekijk hier het lemma 'Tiara' online.