Dossiers »
Oecumene »
boeken (over) » Ton van Eijk, Teken van aanwezigheid (2000)
Ton van Eijk, Teken van aanwezigheid (2000)
Ton van Eijk, Teken van aanwezigheid: een katholieke ecclesiologie in oecumenisch perspectief, Zoetermeer: Meinema, 2000, 375 p.
Dit boek gaat over de opbouw van de huidige Rooms-Katholieke Kerk in historisch perspectief. De auteur vraagt zich af hoe de kerk zich positioneert in de moderne wereld, hoe ze zich rechtvaardigt en hoe ze een teken van Gods aanwezigheid wil zijn.
Naast katholieke gebruikt Van Eyk veel niet-katholieke bronnen. Het boek is een mooie bijdrage aan het gesprek met andere christelijke kerken. Veel tekst gaat over de kerk als sacrament, over de eucharistie en over het priester- en bisschopsambt. Het is niet alleen interessant voor leden van andere kerken, maar ook voor de eigen parochie. Bijvoorbeeld omdat hij uitvoerig schrijft over de kerkrechtelijke onderbouwing van de belangrijke rol van de priester en de eucharistie. Zijn mening sluit niet naadloos aan op die van de katholieke hierarchie. Bijvoorbeeld de Acht Mei Beweging zal hier argumenten kunnen vinden die haar mening onderbouwen. Het boek is zeer helder en toegankelijk geschreven. De auteur is priester en voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland en van de St. Willibrordvereniging.
(Biblion recensie, Drs. J.M. de Jong)
Bron: Tilburg School of Catholic Theology, met dank aan Jan Brouwers.