Henk Schoot, ‘De katholieke kerk van Nederland in restauratie?’, in: Theologisch Debat 1-2008, p. 16-26.
Prof. dr. H.J.M. Schoot is universitair hoofddocent Systematische Theologie aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en directeur van het Thomas Instituut te Utrecht.
Henk Schoot reageert met dit artikel op het voorgaande van Peter Nissen, die constateert dat er sprake is van een restauratiepolitiek in de Nederlandse Kerkprovincie. Schoot signaleert het mechanisme dat we bij elk voorstel uit hogere kerkelijke regionen onmiddellijk denken aan vergelijkbare initiatieven uit de minder recente kerkgeschiedenis. Echter: maken de grote verschillen tussen nu en toen, zo’n voorstel niet zodanig anders dat vergelijking eigenlijk nauwelijks nog zin heeft? De culturele en maatschappelijke omstandigheden zijn immers compleet veranderd in de afgelopen decennia.
Schoot noemt als voorbeeld de bisschopsbenoemingen die door critici telkens weer geduid worden als onderdeel van een Vaticaanse normaliseringspolitiek. De bisschoppen zijn daarmee dan vertegenwoordigers van de terugkeer naar het beproefde recept van de ultramontaanse volkskerk van het tweede en derde kwart van de twintigste eeuw.
Waarom wordt juist tegenwoordig die vraag naar conservatisme en restauratie zoveel gesteld? Op die vraag heeft Schoot een dubbel antwoord.
Hij besluit met enkele positieve ontwikkelingen die zijns inziens goed aangeven hoe traditie en vernieuwing in de katholieke kerk van Nederland ook geslaagde vormen kunnen aannemen, en met zijn eindconclusie, op basis van vier in het artikel genoemde argumenten, dat er geen sprake is van een restauratief beleid in de RK Kerkprovincie van Nederland.
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download