Evert-Jan de Wijer, ‘De Verlichting betwist “omdat ook zij modern willen zijn”’, in: Theologisch Debat 2-2008, p. 15-24.
Dr. Evert-Jan de Wijer promoveerde op een proefschrift over de theoloog K.H. Miskotte. Hij is predikant van de PKN en verbonden aan de predikantenbeweging Op Goed Gerucht.
De Wijer begint zijn artikel met de stelling dat sinds het aanbreken van de eenentwintigste eeuw, die op 11 september 2001 pas echt begon, de universele gelding van het Verlichtingsdenken niet langer in mondiaal opzicht kon worden volgehouden. Zoals bekend volgde een tot op de dag van vandaag nimmer aflatende discussie over de rol van religie in het publieke domein.
Het predikantenplatform Op Goed Gerucht kreeg van de secretaris-generaal van de PKN, Bas Plaisier, de kritiek een kritische distantie ten opzichte van de westerse cultuur te missen, een cultuur waarin in de laatste decennia God te ver uit beeld raakt. Het lijkt of men in het Westen pas christen is als men de premissen van de Verlichting heeft aanvaard. Plaisier wijst de evangelicale beweging als gesprekspartner aan Op Goed Gerucht toe ‘omdat ook zij modern willen zijn’.
In dit artikel wil De Wijer allereerst bekijken op welke wijze de evangelische beweging modern is en een kind van de Verlichting. Vervolgens zal hij aan de evangelicalen voorhouden dat ze dan niet om enkele facetten van de Verlichting heen kunnen die in de geschiedenis van die achttiende-eeuwse Verlichting besloten liggen, en spreekt hij zijn vermoeden uit dat ze dit niet willen of kunnen. Tot slot pleit hij ervoor om kritischer dan de Verlichting te zijn en juist daardoor aan de daden van God recht te kunnen doen.
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download