Theo Zijderveld, ‘Wout de scheepsjongen. Vroomheid en vrouwelijkheid bij W.G. van de Hulst’, in: Theologisch Debat 1-2010, p. 4-8.
Theo Zijderveld plaatst in dit artikel de gezellige, knusse wereld van oerprotestant W.G. van de Hulst in een analytisch licht.
De kinderboeken van W.G. van de Hulst sr. behoren tot de meest gelezen ‘christelijke’ boeken van de twintigste eeuw. Ze behoren echter duidelijk niet tot de evangelische bekeringslectuur waarin gedreigd wordt met hel en verdoemenis. Het boek Wout de Scheepsjongen is een boek waarin een omkering plaatsvindt die enigszins doet denken aan bekeringsverhalen zoals die ook in Engeland aan het einde van de negentiende eeuw populair waren.
Een volledige omkeer, vergezeld van een intense godservaring zoals we dat terugzien in Jan Siebelinks Knielen op een bed violen, is hier echter niet aan de orde. Wat in dit kinderboek wel opvalt, is de sterk vrouwelijke dimensie van christelijke vroomheid. Van de Hulst heeft in dit kinderboek een piëtistisch geloof en vrouwelijke vroomheid in de persoon van Wout weten te verbinden met het klimmen op de maatschappelijke ladder. Een analyse.
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download