Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Nieuwsoverzicht ยป 22 juli: de feestdag van Maria Magdalena

22 juli: de feestdag van Maria Magdalena

dinsdag 22 juli 2014

22 juli is de gedenkdag van Maria Magdalena. Zij was een van de vrouwen die Jezus gedurende zijn publieke leven vergezelden. De Maria Magdalena die in de katholieke kerk als heilige wordt vereerd is volgens de traditie de Maria die we kennen uit drie verschillende evangelieverhalen: de boetvaardige zondares die Jezus' voeten wast met haar tranen en dan balsemt met kostbare olie; de zus van Martha en Lazarus uit Bethanië, die aan Jezus' voeten zat te luisteren terwijl haar zuster Martha druk aan het werk was; en de Maria aan wie Jezus na zijn dood verscheen en van wie Maria eerst dacht dat hij de tuinman moest zijn.

Boven op een heuvel in het Bourgondische plaatsje Vézelay staat de basiliek van Maria Magdalena, de Sainte-Marie-Madeleine. De bouw van deze basiliek begon in 1096. Vézelay was in die tijd al een beroemd pelgrimsoord, omdat het een tussenstation was op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje en omdat de beenderen van Maria Magdalena zich er zouden bevinden. Vlak voordat de bouw van de Madeleinebasiliek af was, brak er in de nacht van 21 op 22 juli 1120 - oftewel aan de vooravond van de feestdag van Maria Magdalena, aan wie de kerk was gewijd - in Vézelay een brand uit, waarbij 1000 pelgrims omkwamen.

Lees meer over pelgrims en pelgrimages in het nieuwe Lucepedia-dossier Bedevaarten en lees meer spannends over Maria Magdalena in dit gelijknamige Lucepedia-dossier.