Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Teresa_van_Avila'

Teresa van Avila

Dossier Teresa van Avila is de stichtster van de Orde der Ongeschoeide Karmelieten, ook wel de ‘Teresiaanse Karmel’ genoemd. Voor de oprichting van de mannenkloosters betrok zij Jan van het Kruis in haar hervormingsbeweging van de Karmelorde. Teresa is daarnaast bekend geworden door haar mystieke werken, waaronder Weg der volmaaktheid en Kasteel van de ziel (ook bekend als Innerlijke burcht ). In de eeuw na haar dood volgden een zalig- en heiligverklaring en in 1970 kreeg... Lees verder »

Johannes van Ávila

Dossier Johannes van Ávila (*Almodovar del Campo, 1499 †Montilla, 10 mei 1569) was een prediker, spiritueel leidsman en mysticus. Hij preekte in Andalusië en genoot daar een grote faam. Hij bekritiseerde wantoestanden in de leiding van de Kerk. Om hieraan een einde te maken richtte hij college’s op die model zouden staan voor de priesterseminaries die later werden opgericht als gevolg van de hervormingen van het Concilie van Trente. Ook bevorderde hij de verspreiding van... Lees verder »

Johannes van het Kruis

Dossier samen met Teresa van Avila de hervormer van de geschoeide karmelietenorde: hij was de eerste mannelijke ongeschoeide karmeliet. Zijn hervormingswerk leidde tot een gevangenschap die hem op haar beurt inspireerde bij het schrijven van vele mystieke gedichten en commentaren over het lijden, de liefde en het hunkeren van de ziel naar de mystieke eenwording met God. In de eeuwen na zijn dood volgden een zalig- en heiligverklaring en kreeg hij de eretitel van Kerkleraar toegekend. ... Lees verder »

Catez, Elisabeth

Dossier Gebedenboek. Op 25 november 1984 verklaart paus Johannes Paulus II Elisabeth zalig. Haar gedenkdag is op 8 november. De zalige Elisabeth van de Triniteit geldt als patroonheilige bij (geestes)ziekten en het verlies van ouders. Het proces tot heiligverklaring is in Rome aanhangig gemaakt. Elisabeth Catez wordt tegenwoordig binnen de Karmel, naast Teresa van Avila, Sint Jan van het Kruis, Thérèse van Lisieux, Edith Stein en Titus Brandsma, genoemd in het rijtje van Karmelitaanse heiligen. ... Lees verder »

Teresa van Avila in Encyclopedie Katholicisme

Dossieritem Korte biografie van Teresa van Avila in de online encyclopedie van RKK.nl. ... Lees verder »

The Collected Works of St. Teresa of Avila

Dossieritem Kieran Kavanaugh en Otilio Rodriguez (red.), The Collected Works of St. Teresa of Avila (3 delen), Washington: Institute of Carmelite Studies, 1976-1987. ... Lees verder »