Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘De vergeten versie van de Bijbel in de Byzantijnse handschriften’

‘De vergeten versie van de Bijbel in de Byzantijnse handschriften’

Stefan Royé, ‘De vergeten versie van de Bijbel in de Byzantijnse handschriften’, in: Theologisch Debat 3-2010, p. 40-47.


Sinds kort wordt er in Nederland hard gewerkt aan het in kaart brengen van Bijbelhandschriften uit het Byzantijnse of het Oost-Romeinse rijk, dat vanaf de vierde eeuw tot in de Middeleeuwen gezichtsbepalend was voor christelijk Europa. Het doel is te komen tot het opstellen van een Catalogus van Byzantijnse Manuscripten (CBM). Dat is een enorme klus. Het gaat om bijna achtduizend codices (handgeschreven Bijbelteksten van de 4e tot de 18e eeuw) met een grote mix aan tekstvormen, waarbij vooral ook liturgische elementen een rol spelen.

Waarom zou een Protestantse Theologische Universiteit zich daaraan wagen? En wat bewoog de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) om dit onderzoek onlangs voor vier jaar te financieren? In deze bijdrage wordt tekst en uitleg gegeven door onderzoeker en coördinator van het in dit artikel beschreven onderzoeksprogramma, Stefan Royé.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download