Taede A. Smedes, ‘Reactie op Nico den Bok, “Een ongemakkelijke goedheid”’, in: Theologisch Debat 1-2009, p. 20-23.
Dr. Taede A. Smedes is godsdienstfilosoof en theoloog en als postdoc-onderzoeker verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Leuven, België.
Smedes vindt het artikel van Nico den Bok een hoogst originele en spraakmakende bijdrage wat betreft het theologisch reflecteren over de verhouding tussen Gods handelen en de natuurlijke loop der dingen. Veel onderwerpen die hierin aan de orde komen verdienen volges hem een verdere verdieping.
In deze bijdrage wil Smedes vanuit zijn eigen expertise – de interactie van theologie en natuurwetenschap – kritisch ingaan op een van de centrale punten van Den Boks bijdrage. De kwestie die Den Bok aan de orde stelt, is gerelateerd aan global warming – de opwarming van de aarde waarvan wetenschappers over het algemeen concluderen dat dit wellicht een natuurlijke trend is, die echter door menselijk handelen wordt versterkt. Den Bok roert daarbij een kwestie aan die momenteel nog amper in de theologische literatuur besproken wordt, namelijk dat door de groeiende wetenschappelijke kennis van de invloed van mensen op de natuur het onderscheid tussen moreel kwaad (veroorzaakt door mensen) en natuurlijk kwaad (ziekten, naturrampen) langzaam begint te verdampen.
Hoewel hij Den Boks argumentatie begrijpt en er ook een zekere affiniteit mee voelt, beseft hij goed dat deze argumentatie theologische en existentiële spanningen oproept. Hij kan zich voorstellen dat voor sommige mensen een dergelijke visie, waarin God pas herscheppend in actie komt voorbij de fysieke dood, het existentiële besef van zinloosheid van het huidige bestaan alleen maar zal vergroten.
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download