Leo Mock, Religieus netwerken met de rabbijnen, in: Interpretatie 18,3 (2010), p. 10-13
Margetekst
De rabbijnen zagen zichzelf, terugkijkend in de geschiedenis, als de redding en als de enige legitieme voortzetting van het Jodendom, zoals dat door God aan Mozes geopenbaard was. Leo Mock legt uit dat het netwerken van de rabbijnen hierbij een belangrijke rol speelde.
Eerste twee alinea's
Netwerken, het toverwoord van de man of vrouw die carrière wil maken. Je kent iemand, die je weer in contact brengt met een ander persoon, waardoor je uiteindelijk in contact komt met een derde die je aan je nieuwe baan, een geslaagde investering, een intieme relatie of andere begeerlijke zaken helpt. Door netwerken weet je dingen nét iets eerder dan anderen, weet je precies op het juiste moment iemand te benaderen, of weet je de zaken te manipuleren in je eigen voordeel. Via netwerken wordt informatie, kennis, en persoonlijke contacten met ‘anderen’ gedeeld. Met anderen die je kan vertrouwen uiteraard.
In deze gevallen maak je gebruik van een al bestaand netwerk. Maar wat doe je als er nog geen netwerk tot je beschikking staat? Dan zal je er dus één moeten vormen. Dat geldt ook voor religieuze bewegingen die hun ideeën in de samenleving willen verankeren. Door van kleine groepen door het hele land te stichten, vorm je de basis van de spirituele revolutie wanneer de kleine groepen intussen zijn uitgegroeid tot grotere groepen en individuele leden weer nieuwe groepen elders hebben opgericht. Een soort religieus piramidespel waarin elk lid zoveel mogelijk wederverkopers moet weten te vinden.
Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.