Msizi Dube, ‘Wie is de gewonde man aan de kant van de weg? Lucas 10, 25-37’, in: Theologisch Debat 4-2008, p. 26-31.
Msizi Dube is predikant van de African Methodist Episcopal Church in Amsterdam en gezinstherapeut.
Dube vertelt hoe hij als jonge jongen in Zuid-Afrika gevormd werd door de politiek van het Afrikaans Nationaal Congres en de ideeën van de A.M.E. kerk in Pretoria. Ze leerden om trots te zijn op hun zwart-zijn, nooit op te geven, je zusters/broeders bewaarder te zijn en ‘een verwonding aan de eenling is een verwonding aan ons allen’.
Het ANC werd voornamelijk geleid door christenen; zij herinnerden hun leden altijd aan het verhaal van de man van wie alles was afgenomen en die gewond naast de weg was achtergelaten (Lucas 10,30-35). Deze kerkleiders en gemeenschapsleiders in Zuid-Afrika legden niet de nadruk op de ‘barmhartige Samaritaan’, zij legden de nadruk op de gewonde man aan de kant van de weg.
Dube vertelt over zijn levensloop, over de apartheid in Zuid-Afrika, over ‘de gewonde man’ uit Lucas binnen de context van Zuid-Afrika en over genadig handelen in de Nederlandse context. Hij stelt: ‘Als we God zien in het leven van diegenen die in de marge lijden en armoedig zijn, als we God zien in de gebroken, geslagen, bloedende en wanhopige mens die erbarmen nodig heeft, dan zullen we de capaciteit, de genade ontvangen om anderen lief te hebben zoals God ons liefheeft.’
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download