Erik Borgman, ‘Vreemde ogen dwingen. Het belang van de cultuur en de religie van de ander’, in: Theologisch Debat 2-2009, p. 35-41.
Prof. dr. Erik Borgman is hoogleraar Theologie van de religie, in het bijzonder van het christendom, aan het Departement Religiewetenschappen en theologie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.
Erik Borgman wil in dit artikel onze confrontatie met andere religies en culturen en de spanningen die dit oplevert, interpreteren als de schokkende ervaring gezien te worden vanuit een perspectief dat niet het onze is, dat we ook niet zomaar doorgronden en tot het onze kunnen maken. Dit kan men, zo zal hij proberen uit te werken, in meer dan één opzicht zien als een religieuze ervaring.
De waarheid is, in de woorden van Borgman, te zoeken waar de onmogelijkheid ons tegemoet komt. Daarom moeten we volgens hem de botsingen van al die voor elkaar vreemde blikken van de religieuze tradities onderzoeken en ter sprake brengen: omdat in deze botsingen, en de onmogelijke samenhang die zij openbaren, religieus gezien God aan het licht komt, wetenschappelijk gezien waarheid wordt onthuld en zich maatschappelijk gezien toekomst opent.
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.
Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand:
Bekijk / download