Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Concilie_van_Efeze__431_'

Concilie van Efeze (431)

Dossier 431 stond een christologische vraag centraal. Aartsbisschop Cyrillus van Alexandrië beschuldigde zijn college uit Constantinopel, Nestorius, ervan Jezus Christus op te splitsen in twee personen. Daartegenover benadrukte hij dat Christus één entiteit is, die zowel God als mens is. Aartsbisschop Celestinus van Rome had vóór het concilie de leer van Nestorius al veroordeeld. Op last van keizer Theodosius II moest het concilie met Pinksteren 431 worden geopend. Toen aartsbisschop Johannes van Antiochië en de zijnen... Lees verder »

Philippus van Side

Dossier bevriend met aarts­bisschop Johannes Chrysostomus, werd diaken en later priester. Drie keer (426, 428 en 431) was hij kandidaat om aartsbisschop van de hoofdstad te worden, maar alle keren ging het ambt naar iemand anders. Hij moet veel hebben geschreven, maar er is slechts weinig bewaard gebleven. Van zijn zeer uitgebreide Christelijke geschiedenis , die de periode van Adam tot aan het jaar 426 beslaat, zijn slechts fragmenten bij andere auteurs terug te vinden. ... Lees verder »

Shenoute van Atripe

Dossier weerhield hem er niet van om in de woestijn te blijven wonen. Shenoute staat bekend als passioneel, autoritair en soms zelfs agressief. Als supporter van Cyrillus van Alexandrië zou hij tijdens het concilie van Efeze in 431 een aanvaring met Nestorius hebben gehad. Hij is de eerste persoon die op grote schaal in het Sahidisch-Koptisch schreef en heeft een zeer omvangrijk oeuvre nagelaten. De Koptisch-Orthodoxe Kerk herdenkt Shenoute op 7 Abib (1 juli). ... Lees verder »

K. Bringmann, Kaiser Julian (2004)

Dossieritem Een degelijke, nuchtere, wetenschappelijke studie. Recensies: K. Ehling, in: Historische Zeitschrift 281 (2005), p. 431-433. R. Klein, in: Plekos 7 (2005). F. Paschoud, in: Latomus 66 (2007), p. 1048-1049. ... Lees verder »

‘Dogma’ op rkdocumenten.nl

Dossieritem 431 (Concilie van Efeze): ‘Epistula II Cyrilli Alexandrini ad Nestorium, 2’, over het dogma ‘Maria, Moeder Gods’; uit 1854 (door Paus Pius IX): ‘Ineffabilis Deus’, over het dogma ‘De Onbevlekte Ontvangenis van Maria’; uit 1950 (door Paus Pius XII): ‘Munificentissimus Deus’, over het dogma ‘De Tenhemelopneming van Maria’ Er is geen document beschikbaar met betrekking tot het dogma van Maria’s Maagdelijkheid, aangezien dit nooit officieel en definitief als dogma is afgekondigd, doch wel als zodanig... Lees verder »

Het (derde oecumenische) concilie van Efeze (431)

Dossieritem 431. Ook Augustinus van Hippo werd uitgenodigd, aangezien de keizer er nog niet van op de hoogte was dat deze in augustus 430 was overleden, tijdens de belegering van Hippo door de Vandalen. Het concilie Cyrillus arriveerde met zijn gevolg op tijd, evenzo Nestorius, terwijl aartsbisschop Juvenalis van Jeruzalem met de bisschoppen uit Palestina enige dagen later aankwam. Maar Johannes, aartsbisschop van Antiochië, die reisde met een groot aantal metropolieten en bisschoppen uit het Oosten... Lees verder »

Het (vierde oecumenische) concilie van Chalcedon (451)

Dossieritem 431, dat onder leiding had gestaan van Cyrillus van Alexandrië (en daarmee verwierp men het conciliabulum). Verder werden ook Cyrillus’ tweede brief aan Nestorius ( ep. 4) – die al door het concilie van Efeze (431) was aanvaard –, zijn brief aan Johannes van Antiochië ( ep. 39), die de ‘Formule van hereniging’ bevat, en Leo’s Tomus gecanoniseerd. De definitie van Chalcedon De tekst van de definitie luidt: 1+4 Daarom leren wij allen, in overeenstemming met de heilige... Lees verder »

De (eerste) zeven oecumenische concilies

Dossieritem 431 Toen in de vierde eeuw uitspraken over de godheid van Christus aan de orde waren, kwam al de vraag op naar zijn mensheid en de relatie tussen beide. Apollinarius van Laodicea was met een voorstel gekomen waarbij de goddelijke Zoon in Christus de plaats innam van de menselijke nous , de rationele of spirituele kern van de ziel. Deze visie werd op het concilie van Constantinopel in 381 veroordeeld, omdat zij inhield dat Christus dan niet... Lees verder »

Petrus Chrysologus (ca. 380 - ca. 451)

Dossieritem 431) bisschop van Ravenna. Volgens traditionele bronnen had hij deze bisschopswijding te danken aan een visioen van paus Sixtus III, die op grond daarvan de door het volk gekozen kandidaat passeerde. Ravenna was in die tijd een belangrijke stad, omdat in 409 (deel)keizer Honorius zijn residentie daarheen had verplaatst: de stad was vanwege de ligging te midden van uitgebreide moerassen beter te verdedigen dan Rome, lag over land dichter bij het strategisch steeds belangrijker... Lees verder »

De Filioque-kwestie

Dossieritem 431 uitdrukkelijk had bepaald dat van het Credo van Constantinopel niets mocht worden verwijderd of eraan worden toegevoegd, werd het Filioque in de 11e eeuw door de paus in de Geloofsbelijdenis ingelast. Het Filioque werd echter al veel eerder dan de 11e eeuw beleden. De eerste keer dat de formule in een kerkelijk document opduikt is in 589 op de Derde Synode van Toledo. Vanuit Spanje drong het Filioque door tot het hof van Karel... Lees verder »